TANSSI, VAIKKA ET OSAA!

ballerina-733925_1280

“Mä tulisin sun kurssille muuten, mutta kun mä en tykkää tanssia…”

Tämä on todella usein kuulemani lause, kun ilmenee, että retriiteilläni tai muissa koulutuksissani liikutellaan kehoa myös tanssin muodossa.  Monella lienee jäänyt tuskanhikiset muistot koulun liikuntatunneilta tai tanssitilanteista, joissa omat askeleet eivät vaan yksinkertaisesti ole taipuneet haaraperushyppyä monimutkaisempiin kuvioihin tai oma sisäinen rytmitys ei ole suostunut virittäytymään samalle tajuudelle annetun opastuksen kanssa. Seuraa epämieluisa ja kiusaantunut olo ja tunne, että haluan täältä pois. “Minulla vaan ei ole mitään rytmitajua, en osaa tanssia”- mantrat  ovat näin saaneet vauhdikkaan sijan omassa päässä. Samalla viereinen jumppaaja tekee kaikista vaativimmatkin askeleet sujuvan lennokkaasti lisäten vettä myllyyn..

Tanssivat jalat, ei sääntöjä

Luovuus, oma ääni, intuitio, tulkinta, vapaus, tunteiden tulkinta ja ilmaisu. Säännöttömyys. Flow. Sielun sinfonia. Mielen äänettömyys. Kehollinen ilmaisu ja sitä kautta kaiken eheytyminen. Ei sääntöjä siitä, mikä on tanssia ja mikä ei. Jokainen liikkuu omalla tavallaan.

anu_028

Vaikka olen aina rakastanut tanssimista (olen tanssinut eri tyylejä baletista afroon)minusta tuntui pitkään, että  jokin osanen jäi aina puuttumaan. En vain tiennyt, että mikä se oli, kunnes joitain vuosia sitten kansainvälisillä kundaliinijoogafestivaaleilla shaktitanssi avasi minussa jotain uutta. Kutsun sitä jotain uutta sanoilla kauneus ja vapaus. 

Ensi kertaa kukaan ei shaktitanssiin sisältyvän vapaan tanssin osuudessa käskenytkään, miten pitäisi liikkua. Ei ollut sääntöjä, koreagrafiaa tai mielikuvaa siitä, miten kuuluisi tanssia. SAI VAAN OLLA,  vapautua ja antaa sielun ilmaista itseään kehon kautta ja ilmentää jokaikistä ihmisyyden puolta ja energiaa (esim. herkkä, raivoisa, vahva, jumalatar, rakastava, kylmä, kova, surullinen, iloinen).  Kun vapaata tanssia olivat edeltäneet kehoa avaavat virtaavat venytykset (jumalaisen kauniin musiikin säestämänä) sekä energiaa nostattavat helpot seisomaharjoitukset, oli sisäinen luova tanssija minussa täysin valmis heittäytymään rytmien ja erilaisten musiikkien vapaasti vietäväksi. Shaktitanssiin kuuluvan rentoutuksen ja liikemeditaation myötä hykertelivät lopulta myös sisäinen perhoseni, leijonani ja budhani tyytyväisenä, kaikki sulassa sovussa.

Myöhemmin kiinnostukseni pehmeämmän ja feminiinisemmän puolen kehittämiseen  kasvoi ja opiskelin shaktitanssin opettajaksi. Koulutuksessamme yllättävän monella ei ollut hyvää rytmitajua tai tanssitaustaa, mutta se kukkaan puhkeaminen, joka jokaisessa tämän vuoden aikana tapahtui, oli häkellyttävää. Huomasin myös, kuinka rytmitaju voi todella myös kehittyä.

Miltä tuntuisi elämä, joka sallisi sinun oman liikkeen virrata vapaasti ilman, että mieli kertoisi joka väliin oman kommenttinsa siitä, kuinka tyhmältä tai naurettavalta näytät, ettet osaa, tai että tämä on tyhmää? Rohkealta, vapautuneelta?

Tietoinen tanssi

Muutama vuosi sitten ulkomailla asuessani aloin käydä ahkerasti myös muilla tietoisen tanssin tunneilla ( mm. biotanssi, ecstatic dance, 5rhythms) ja tapahtumissa. Siitä lähtien olen tanssinut yksin ja toisten kehojen kanssa ja tukemana, vedessä ja maalla. Ei ole paikkaa, jossa ei voisi tanssia. Samalla olen huomannut, kuinka tanssia voi myös jatkaa sisäisesti ja antaa virtauksen ja luovuuden viedä, vaikkei  keho edes liikkuisi.

Kauneinta rakastamassani tanssissa on sen suoma vapaus. Suoritus-ja sääntöyhteiskunnassamme on mahtavaa, että on yhä enemmän tilaisuuksia, joissa itseään voi ilmentää täysin vapaasti, luovasti ja kaiken sallien ilman, että vapautumiseen tarvitaan alkoholia.  Kaikilla meillä kun on oma sisäinen sykkeemme, joka luo meidän yksilöllisen liikkeemme. Ja tämä liike on samalla yhteydessä kaikkialle. Jokaisella tulisi myös olla täysi vapaus ilmentää omaa liikettään haluamallaan tavalla.  Samalla, kun antaa  itselleen täyden luvan tanssia kuin holtiton, villi, seksikkyyden jumala tai jumalatar tai vaikkapa pyhä neitsyt maria, avaa samalla kanavia suuremmalla hyväksynnälle itseään ja toisia kohtaan.  Mikäli tuntuu, voi vain maata lattialla ja vaikka itkeä, huutaa tai nauraa, jos on tarve päästää kehoon pakkautuneita emootioita ja turhautumisia ulos. Kaikki on sallittua.

Minussa, kuten sinussakin on todella kaikki nämä eri energiat ja puolet, ja ne saa elää vapaasti ja terveellä tavalla tanssin kautta. Mitään ei ole tarpeen kieltää!

anu_086

Suurin haaste tanssin suhteen monelle onkin se, että uskaltaa päästää mielensä kontrollista ja itselleen asettamistaan uskomuksista ja säännöistä irti antaen oman virran ja sisäisen kompassin viedä. Ei suinkaan se, osaako tanssia vai ei. Kun oman kehon sallii liikkua sen haluamaan tahtiin ja itseään uskaltaa ilmaista eri tavoin, keho ja alitajunta alkavat vapauttamaan samalla kuin luonnostaan asioita ja jumeja, jotka ovat valmiita tulemaan pintaan katsottavaksi ja irtipäästettäväksi ilman erillistä analysoinnin tarvetta -täysin omalla painollaan. 

Kaikille ja kaikelle on tilaa. Kun ei ole määritelty oikeaa eikä väärää, voi vain nauttia ja antaa mennä.

Kaiken tällaisen vapautumisen jälkeen on hyvä antaa kehon rauhoittua rentoutuksen myötä, jolloin energiat pääsevät tasapainottumaan sekä myös viettää hetken meditaatiossa, omassa sisäisessa rauhassa. Mikäli näitä vaiheita ei tunnilla opeteta, voi ne tehdä myös itse kotona (shaktitanssiin nämä vaiheet kuuluvat aina).

Miksi aivot rakastavat tanssia?

Tanssi luo onnellisuutta
Tanssi ja onnellisuus yhdistyvät lantiossa. Eikä ole väliä, kumpi tulee ensin, sillä ne kummatkin stimuloivat toisiaan. “I am so happy that I feel like dancing.” Tanssiminen auttaa muuntamaan oman mielen aaltoja positiivisempaan suuntaan.

Tanssi on meditatiivista
Meditaation suotuisat vaikutukset ovat jo hyvin todistettu myös tieteellisesti. Mielen tyhjentäminen, hetkeksi ajatuksista irtipäästäminen ja keskittyminen tähän hetkeen on resepti stressin vähentämiselle, kognitiivisten kykyjen parantamiselle, lisääntyneelle luovuudelle ja sisäiselle rauhan tunteelle. Tanssi on meditaatiota!

Tanssi on terveyden indikaattori
Tanssimiseen tarvitaan useiden ominaisuuksien yhteistyötä. Muutamia fyysisiä esimerkkejä: keuhkojen kyky ottaa enemmän happea, veren pitää pystyä pumppaamaan verta nopeammin, selkärangan ja asennon täytyy olla vahva ja kehon raajojen toimia hyvin. Mutta kaikista tärkein, eli aivojen tulee toimia hyvin. Kyky kuunnella,  sisäistää rytmi ja  saada kehon eri osa-alueet jatkuvaan liikkeeseen musiikin tahdissa, on merkki vakaasta ja terveellisesti kehittyneestä mielestä.

Tanssi on terapeuttista
Musiikin ja tanssin tiedetään vahvistavan neurokemiallisten muutosten myötä terveyttä seuraavilla neljällä alueella: 1. palkitseminen, motivaatio ja nautinto/mielihyvä. 2. Stressi ja virkistyminen 3. vastustuskyky ja 4. sosiaalinen yhteys. Tanssi myös sisältää kaikki ne laaja-alaiset hyödyt, joita fyysinen aktiviteetti tarjoaa keholle ja mielelle.
(http://www.curejoy.com/content/how-dance-affects-the-brain/)

Mitä siis enää odotat, lanteet vaan rohkeasti liikkeelle. Ja miksi kävellä, kun voi yhtä hyvin tanssia!  🙂

Haluatko kokeilla shaktitanssia?

SHAKTITANSSIN TYÖPAJA 23.4.2017 Villa Vapaudessa. Työpajan kesto 4 tuntia.

Shaktitanssi on jooginen harjoitus, jossa huomio käännetään sisälle. Shaktitanssi auttaa erityisesti  feminiinisemmän energian avautumisessa  (luovuus, virtaavuus, ilmaisu) ja samalla toki keho saa uutta venyvyyttä ihan fyysisestikin. Vaikka shaktitanssia harrastavat Suomessa pääsääntöisesti tällä hetkellä naiset, sopii se harjoitusmuotona yhtä lailla  miehille. Terve miehisyys, kun sisältää aina myös feminiinisyyden (tasapaino). Shaktitanssin opettajina on maailmalla miehiä, myös hyvinkin maskuliinisia sellaisia.  

Seuraava kansainvälinen Shaktitanssin  opettajakoulutus Suomessa
alkaa huhtikuussa 2017 ! Lisätiedot ja infopaketti: shaktidancefi@gmail.com. 
https://www.facebook.com/events/719761374866391/

FACEBOOK: Shaktitanssi / Shakti Dance Finland

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”TANSSI, VAIKKA ET OSAA!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s